Dirigent en musicus Joop Boerstoel geridderd tijdens groots jubileumconcert

Joop Boerstoel wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (foto: Norbert Erinkveld)
foto: Norbert Erinkveld

Op zaterdagavond 18 november jl. vierde Joop Boerstoel uit Vorden op muzikale wijze zijn 25-jarig jubileum als chef-dirigent van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen, samen met het orkest, solisten en meer dan 650 enthousiaste concertbezoekers. Zij waren naar schouwburg Amphion gekomen voor ‘Spotlights on West Side Story’, om te genieten van vrijwel alle highlights uit de befaamde musical van Leonard Bernstein en van andere fraaie muziek.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Als totale verrassing voor iedereen, nodigde presentator Marlies Claasen halverwege het concert burgemeester Marianne Besselink van gemeente Bronckhorst uit om naar het podium te komen en het woord te voeren. Zij sprak de jubilerende dirigent toe en roemde hem om zijn grote inzet als veelzijdig musicus. Onder meer in de rol als dirigent, workshopleider, expert en adviseur. Regionaal, nationaal en zelfs wereldwijd. Joop Boerstoel levert daarmee al decennialang een zeer waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de serieuze blaasmuziek, volgens de burgemeester. Het feit dat hij dat als professional bovendien voor een aanzienlijk deel belangeloos en in zijn vrije tijd doet, is extra opmerkelijk en verdient des te meer waardering, zo liet ze weten. Aan het eind van haar toespraak verheugde het de burgemeester dan ook dat ze eer had om Joop Boerstoel uit naam van de Koning te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarop volgde een langdurige staande ovatie van het publiek.

Burgemeester Marianne Besselink feliciteert de zojuist geridderde Joop Boerstoel (foto: Norbert Erinkveld)
foto: Norbert Erinkveld

Prachtig concert en speciale compositie

Veel waardering was er ook voor het concert als zodanig. Met als solisten Joke de Kruijf, Rutger de Vries, Belinda Kamps, Marieke Visser, Elène Vaye en Martje van de Kamp. De songs uit West Side Story maakten diepe indruk. Het geheel kreeg extra betekenis door levensgrote bijpassende beelden en boeiende teksten, gesproken door Marlies Claasen. Ook van het overige repertoire dat werd gespeeld genoot het publiek volop. Daaronder het vijfdelige symfonische werk Othello van Alfred Reed en het prachtige lied I’d Give My Life For You uit Miss Saigon, gezongen door Marlies Claasen. Op verzoek van Joop Boerstoel schreef Jan Bosveld een stuk getiteld JuBilee for Winds, speciaal voor dit jubileumconcert. Bosveld was zelf aanwezig en ontving bloemen voor zijn levendige compositie, die goed in de smaak viel bij het orkest én het publiek.

Aan het eind nóg een verrassing

Geheel aan het eind van het concert volgde nóg een verrassing voor de jubilerende dirigent. Namens het orkest, zette voorzitter Wim Papperse hem opnieuw in het zonnetje. Hij bedankte hem voor zijn vakkundige, plezierige en tomeloze inzet in de afgelopen 25 jaar. “Met meer dan 1200 repetities en meer dan 100 concerten, heb je het orkest en het publiek al die jaren onafgebroken weten te inspireren, en nog steeds. Iets dat ook alleen maar kan als er een optimale klik is, en die is er!”, zo benadrukte Papperse. Ook bedankte hij echtgenote Symone Boerstoel voor al haar steun. Vervolgens vertelde hij dat de vereniging al meer dan een jaar geleden contact had gelegd met componist Carl Wittrock, met de vraag een stuk te schrijven om als cadeau aan te kunnen bieden aan de jubilerende dirigent. Dit werk kreeg als titel A Short Overture About A Long Journey. Papperse feliciteerde Joop Boerstoel en overhandigde hem de partituur, waarna Carl Wittrock ‘opdook’ uit het publiek, zélf de dirigentenbok betrad en het orkest door zijn werk leidde. Van het feit dat het orkest dit stuk in een drietal ‘geheime’ repetities vooraf had ingestudeerd, had niemand iets gemerkt. Na afloop liet Joop Boerstoel overduidelijk merken zeer aangenaam verrast zijn. Het was een prachtige avond!