In Memoriam: Jan Wolberink

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat ons zeer gewaardeerde lid Jan Wolberink op maandag 2 november jl. is overleden. Hij is 79 jaar geworden.

Jan werd op 1 september 1986 lid en toonde zijn muzikaliteit en enthousiasme vanaf het eerste uur. Als begenadigd baritonspeler maakte hij al snel diverse hoogtepunten mee, binnen en zelfs buiten onze landsgrenzen. In die dagen onder de muzikale leiding van dirigent Ben van Wessel.

Naast uiteenlopende concerten op onze thuisbasis ‘De Pol’ in Gaanderen, ging Jan ook graag mee op concertreis, samen met zijn vrouw Wil. Zo ging het in 1987 naar Öventrop in het Duitse Sauerland. Een jaar later bleven we dichter hij huis, maar ook met een ander doel: concoursdeelname in Neede. Met als resultaat maar liefst 310 punten in de Vaandelafdeling, hetgeen ons een fraaie eerste prijs met wimpel opleverde.

Naast het leveren van een waardevolle muzikale bijdrage, zorgde Jan ook voor een goede sfeer. Voor, tijdens en na onze optredens. Hij was een man met altijd een goed humeur, die gemoedelijkheid, interesse in zijn medemens en verenigingsgeest hoog in het vaandel had staan.

Helaas ging de gezondheid van Jan gaandeweg achteruit en was hij genoodzaakt al vrij snel te stoppen met actief musiceren. Maar zijn verbondenheid met onze vereniging bleef hij onverkort benadrukken, door niet-musicerend lid te blijven en bovendien ook Vriend te worden. Samen met Wil, bleef Jan onze optredens bezoeken en reisden zij mee naar optredens ‘buiten de deur’. Zoals in het Zuid-Limburgse Kerkrade-Bleijerheide en het Zuid-Duitse Wertingen.

Enige tijd geleden bracht ik, samen met secretaris George Smits, in Antonia te Terborg nog een bezoek aan Jan, ook toen in gezelschap van Wil. Ondanks dat zijn gezondheid flink achteruit was gegaan, toonde hij nog altijd die ontzettend warme band met onze vereniging en memoreerde hij tal van mooie herinneringen. Wat fijn was dat.

Ik heb veel respect en bovenal bewondering voor de manier waarop Jan met zijn ziekte wist om te gaan. Wij kijken terug op een dankbare en aangename tijd met hem. We zullen Jan missen, maar de herinnering blijft.
Namens bestuur, dirigent en leden wil ik mijn oprechte deelneming betuigen aan Wil, Maaike, Haiko, Marjolein en Martijn en de verdere familie. Heel veel sterkte in de komende tijd.

Wim Papperse
Voorzitter