Memorial Concert met bijna 200 vocalisten en musici, wacht niet te lang, er zijn nog kaarten

Onder leiding van haar vaste dirigent Joop Boerstoel zorgt Symfonisch Blaasorkest Gaanderen opnieuw voor een muzikaal hoogtepunt in het kader van haar zestigjarig jubileum. Dit keer met een opmerkelijk ‘Memorial Concert’ op zaterdagavond 21 april in de Nederlands Gereformeerde Kerk (voorheen H. Geest Kerk), Bilderdijkstraat 3 te Doetinchem.


Onder leiding van haar vaste dirigent Joop Boerstoel zorgt Symfonisch Blaasorkest Gaanderen opnieuw voor een muzikaal hoogtepunt in het kader van haar zestigjarig jubileum. Dit keer met een opmerkelijk ‘Memorial Concert’ op zaterdagavond 21 april in de Nederlands Gereformeerde Kerk (voorheen H. Geest Kerk), Bilderdijkstraat 3 te Doetinchem. Zij doet dit tezamen met een uniek groot gemengd koor, dat wordt gevormd door de leden van het Gaanderens Mannenkoor, het parochiekoor uit Gaanderen en Bergh’s Vocaal. Alle drie zijn het koren van dirigent en koorrepetitor Ben Simmes, die tijdens het concert ook als organist optreedt. Solist zijn de sopranen Ellen Pieterse, Marjo Harmsen en Ans Weide, alsmede de tenor Hans Vriezen. Op het programma staan grote werken van onder meer Carl Wittrock, Harrie Janssen en Karl Jenkins. Het concert vangt aan om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur.

Kaartverkoop

U kunt kaarten kopen op de dag van het concert aan de kassa. De kaarten kosten € 12,50.

Plechtig karakter

De diverse jubileumjaarconcerten van het orkest hebben een sterk uiteenlopend karakter. Dit Memorial Concert is plechtig van aard en kent een bijzonder indrukwekkend programma.
Ter nagedachtenis aan de overleden leden van de vereniging, wordt geopend met het koraal  To My Country uit de derde Symfonie van Bernard Zweers. Speciaal voor de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Nederland, op 5 mei 1995, bewerkte Johan de Meij dit prachtige koraal. Vervolgens worden delen uit The Armed Man ten gehore gebracht door koor, orkest en solisten. De Britse componist Karl Jenkins droeg dit prachtige werk op aan de slachtoffers van de Kosovo crisis en gaf het de subtitel ‘A Mass for Peace’ mee. Het ging in première in de The Royal Albert Hall te London in het jaar 2000. Op veler verzoek wordt ook Songs of Liberation van Harrie Janssen uitgevoerd door orkest én koor. Het orkest speelde dit stuk eerder al tijdens het Bevrijdingsconcert in 2017. Toen echter nog zonder groot koor. Janssen heeft zijn werk gebaseerd op drie oud-Nederlandsche liederen, afkomstig uit Den Nederlantsche Gedenck-Clanck van Adriaen Valerius, daterend uit de zestiende eeuw.

Behind the Lines, muzikaal hoogtepunt

Het gedeelte na de pauze is geheel gewijd aan Behind the Lines, een groot werk van componist Carl Wittrock. Behind the Lines kan worden gezien als een concertante opera, geschreven op libretto van Anneke ten Napel. Wittrock publiceerde dit werk in 2015 ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding in Nederland. In dat jaar ontving hij ook de Buma Brass Award voor zijn blaasmuziek oeuvre. Behind the Lines is een bijzonder fraaie compositie, die u zeker moet gaan beluisteren.

Het zal u aangenaam verrassen welk een enorm breed repertoire Symfonisch Blaasorkest Gaanderen - ditmaal in combinatie met een zeer groot koor en vier vocale solisten - u ook nu weer biedt.