Symfonisch blaasorkest

Symfonisch Blaasorkest Gaanderen is een actieve vereniging waarbij, naast het musiceren op hoog niveau, originaliteit, plezier en saamhorigheid voorop staan. Onze vereniging is opgericht in 1958 en bestaat uit drie orkesten; het symfonisch blaasorkest, het opleidingsorkest en het startersorkest. Onze vereniging telt ongeveer 120 leden, mede door de grote aanwas van jeugdleden.

In het symfonisch blaasorkest spelen we met ongeveer 70 musici onder de enthousiaste en deskundige leiding van dirigent Joop Boerstoel. We musiceren al vanaf 1975 in de eerste divisie van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).

Ons orkest heeft een vrijwel volledige bezetting van een harmonieorkest. Vaak worden instrumenten als harp, contrabas en piano toegevoegd bij concerten.

Repetitie

We repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Culturele Zaal van sport- en cultureel centrum De Pol, Pelgrimstraat 61 in Gaanderen.

Themaconcerten

Het 'oefenen' tijdens de repetities is op zichzelf al een erg leuke bezigheid; we werken telkens weer naar een hoogtepunt toe. We geven een aantal concerten per jaar in en buiten Gaanderen. Ook buiten de landsgrenzen laten we ons regelmatig zien en vooral horen.

Bij de concerten zijn we altijd op zoek naar vernieuwing. Veel concerten hebben dan ook een thema. Een kleine greep uit onze themaconcerten: Music on Wings, Cirque de Musique, Symphonic Rock Night, Musical Sensations, Christmas Sing Along en Memorial Concert.

Het repertoire

Het repertoire dat gespeeld wordt loopt sterk uiteen en varieert van klassieke muziek, film, musical, pop en rock tot originele composities voor symfonisch blaasorkest.

Samen met solisten, bands en koren

Regelmatig nodigen we, vaak professionele, solisten uit en zijn er gezamenlijke concerten met andere orkesten, koren en bands. De afgelopen decennia werkten veel bekende solisten uit binnen- en buitenland met ons samen. Een paar voorbeelden zijn: de pianisten Cor Bakker en Bert van den Brink, de Britse euphoniumvirtuoos Steven Mead, de Belgische klarinettist Eddy Vanoosthuyse (soloklarinettist Vlaams Radio Symfonieorkest), bastrombonist Jos Jansen (Marinierskapel der Koninklijke Marine) en meervoudig Nederlands kampioen es-bastubaïst Vincent Verhage (Brassband Schoonhoven). In 2018 hebben we ter ere van ons 60-jarig jubileum een galaconcert verzorgd met pianovirtuoos Wibi Soerjadi.

Ook vocale solisten waren er volop. Onder andere Willy Caron, zangeres en harpiste Iris Kroes (winnares van The Voice Of Holland), zanger Paul de Leeuw, zangeressen Laura van Kaam (winnares The Voice Kids), Joke de Kruijf, Marlies Claasen en sopraan Debora Berghuijs (o.a. Guildhall School of Music & Drama te London).

Koninklijke erepenning

Tijdens het galaconcert in 2008, ter afsluiting van het 50 jarig jubileum, verraste Herman Kaiser, de toenmalige burgemeester van Doetinchem, het orkest met lovende woorden. Hij had bewondering voor het niveau en de kwaliteit van het galaconcert. Ook blikte hij terug op de vele hoogtepunten in de afgelopen decennia en de betekenis daarvan voor Gaanderen en de regio. Als beloning voor deze verdiensten ontving het orkest de Koninklijke Erepenning in Zilver namens Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Ook internationaal succes

Ook internationaal hebben we een aanzienlijke reputatie. In 2005 speelden we op een fes-tival nabij Milaan voor een enthousiast publiek van maar liefst 4.000 toehoorders. En in 2011 concerteerden we in Praag, in het Tsjechische Slavkov (Austerlitz) en zelfs op het we-reldberoemde Schloss Schönbrunn in Wenen.

Een totaalplaatje

Naast de muziek, die uiteraard centraal staat, besteden we ook veel aandacht aan het visu-ele aspect; in de vorm van decors, projectie, belichting etc. Een concert van SBOG is dan ook altijd een aantrekkelijke beleving voor het oor èn het oog van het publiek.

Speciale gebeurtenissen

Ongeveer eens per vier jaar neemt het symfonisch blaasorkest deel aan concertwedstrijden. In beperkte mate treden we op bij speciale gebeurtenissen, zoals de Nationale Dodenherdenking en Koningsdag.