Algemene Muzikale Vorming

Symfonisch Blaasorkest Gaanderen vindt een gedegen opleiding van groot belang. De leerlingen van de schoolgroepen 4 en 5 volgen eerst de opleiding 'Algemene Muzikale Vorming' (AMV). Het doel van de AMV-opleiding is de kinderen te laten ervaren dat muziek een leuke hobby is, waarvan zij nog veel meer willen weten.

De cursus vormt de basis voor een opleiding op een bepaald instrument. De kinderen worden op een leuke, speelse manier in contact gebracht met veel aspecten van de muziek. Ze luisteren naar muziek, leren instrumenten kennen, zingen, spelen op instrumenten (o.a. de blokfluit), bewegen op muziek en doen er spelletjes mee. Ook leren zij noten lezen.

Elke woensdagmiddag krijgen de kinderen een uur les, in een groep van ongeveer 15 leerlingen. Deze les wordt gegeven door Petra Hilderink in de Culturele Zaal van De Pol in Gaanderen. Zij is een docent van de Doetinchemse Muziekschool.

Na twee jaar wordt de AMV-opleiding op feestelijke wijze afgesloten met een voorstelling in schouwburg Amphion te Doetinchem. De leerlingen ontvangen daarbij een getuigschrift.

Bij het bovenstaande is telkens uitgegaan van de jeugd. Ondanks de hogere kosten wil Symfonisch Blaasorkest Gaanderen ook voor volwassenen een muzikale opleiding mogelijk maken. In het symfonisch blaasorkest zitten momenteel diverse leden die pas op latere leeftijd met hun opleiding zijn begonnen!